Vores træning til GORE-TEX® Transalpine-Run kræver en hel del træning i terræn, hvilket kan være svært at passe ind i dagens få lyse timer når arbejde, familie, indkøb osv. også skal ordnes. Derfor træner vi en del kilometer efter mørkets frembrud, hvor der kun er lys fra gadelamperne langs fortovene – ikke just det mest optimale terræn for os… Vi vil i skoven, og derfor træner både Steff og jeg med Lupines Tesla X pandelampe:
Dette er hvad man kan betegne som Audien inde for pandelamper; tysk kvalitet fremstillet i de bedste materialer, robust design, kraftigt lys, lang batterilevetid og ikke mindst en sublim finish! Med sin pris på 3.000 kr. er det ikke markedets billigste lampe, men absolut heller ikke den dyreste.
Men hvad er forskellen på markedets mange pandelamper? Hvorfor kan man ikke nøjes med pandelamper til 150 kr. fra isenkræmmeren?
Petzl Tikka Plus til 360 kr.
For at starte i den billigere ende, er der de små LED pandelamper, som fx Petzl Tikka Plus til 360 kr. Man kan sagtens få billigere lamper til løb, men så er lyskvaliteten også derefter. Tikka Plus er en klassiker fra Petzl, som fungerer okay til småløb på stier. Med lyskeglens rækkevidde på ca. 10-20 m skal man ikke forvente at lyse skoven fuldstændig op – tvært imod. Man måler hvor kraftigt en pandelampe lyser i lumen, og her har Tikka Plus 50 lumen. Lampen giver det fornødne lys til at man kan se hvor man sætter fødderne, men heller ikke mere! Til gengæld er den lille, super let og har en batterilevetid på op til 140 timer (55 timer på fuld lysstyrke). Der er forskel på hvor batterierne sidder i pandelamper. På nogle modeller sidder de i selve lampehovedet, som på Tikka Plus, mens de på andre modeller er så store, at de skal bæres i en sele på ryggen.
LED Lenser H7 til 480 kr.
Næste skridt på stigen er lamper med et lysoutput i omegnen af 140-150 lumen. Her kan LED Lensers H7 pandelampe fremhæves som værende en suveræn god lampe til kun 480 kr. Den er nogenlunde på størrelse med Petzls Tikka Plus, eneste større forskel er, at batterierne (3 stk. AAA batterier) bæres i en lille æske, der sidder i pandebåndet i nakken. Med sine 140 lumens, kan du uden tøven løbe en tur i skoven med denne lampe, det er der rigeligt lys til. Og med sin batterilevetid på ca. 50 timer, må det siges at være en særdeles attraktiv lampe for langt de flest motionsløbere der gerne vil en løbetræne væk fra gader og stræder.
Silva 478 til 1.900 kr.
Herfra springer vi så et stykke, op til de lamper der virkelig giver lys! Det er lamper som mountainbikere og orienteringsløbere spænder på hovedet når der skal konkurreres i skoven. Når man tæsker af sted på små singletracks (små snørklede stier i terrænet) er 140 lumen ikke nok, her skal vi noget højere op. Både orienteringsløbere og mountainbikere har i mange år sværget til Silvas halogenlampe 478, som stadig er en særdeles gangbar lampe - der er bare sket meget siden disse kom på markedet. Silvas 478 har to lysstyrker via sine to halogenpærer på 10 og 20 watt. De giver et lysoutput på henholdsvis 150 og 300 lumen i en lyskegle på op til 120 meter i 2 timer og 40 minutter. Svagheden ved denne lampe er batteriet der er temmelig stort og tungt og skal bæres i en sele på ryggen, haves i en lomme eller i en rygsæk. Og derudover er lampen temmelig stor, men vejer dog ikke det store.
Lupine Tesla X til 3.000 kr.
Og så kommer vores favorit: Lupine Tesla X. Lampen har en suveræn god hovedsele, der sidder upåklageligt på hovedet, selvom intensiteten bliver høj. Lampen har 3 lystyrker: 1,5, 4 og 12 watt, som på højeste styrke giver et lysoutput på ikke mindre end 700 lumen – så er der altså lys over land! Der er så meget lys, at du kan se stiernes konturer og ujævnheder langt foran dig, samt ud til siderne.
Til lampen følger som standard et 4,5 Ah Li-Ion batteri der har en batterilevetid på 24 timer på 1,5 watt, 9 timer på 4 watt og 3 timer på 12 watt. Teslaen er med et eksternt batteri der bæres bedst i en sele eller i en rygsæk, men kan til nød godt spændes fast i hovedselen. Men man kan tilkøbe hele 11 størrelser batterier op til 14,5 Ah timer (ca. 9 timers lys på 12 watt). Jeg har selv et 0,7 Ah batteri som er på størrelse med en lille lighter, som nemt kan sættes fast på hovedselen i nakken med et stykke velcro. Derved er alt samlet på hovedet, og jeg har lys nok til en lille træningstur på 30 minutter på fuldt blus, eller omkring 12 timer, hvis jeg sætter lystyrken ned på minimum, hvilket er rigeligt til løb på skovstier.
Dette er virkelig en lampe, hvor der er kræset om detaljerne. Samlinger, ledninger, stik, oplader, alting er i højeste kvalitet, hvilket man selvfølgelig også betaler for. Men den er lækker!
Mila Nova til 4.200 kr.
Men Lupine Tesla X er ikke markedets stærkeste lampe, når man snakker lysoutput. Her kan Mila Nova nemlig imponere med sine 2000 lumen. Batteriet, der også her er eksternt, er på 12V og 4,5Ah NiMh. Batterilevetiden er på fuld styrke ca. 2½ time, og ved halv styrke ca. 5 timer.
Hvordan vælger du den perfekte lampe?
Som du kan se, er der mange muligheder, og dette er bare et lille udsnit af hvad der findes på markedet! Når du skal vælge lampe, så skal du stille dig selv et par spørgsmål:
- Hvad skal du bruge lampen til? Og deraf, hvor meget lys har du så brug for?
- Skal batteriet være internt i lampehovedet, eller eksternt i en sele?
- Hvad har du behov for af batterilevetid?
- Hvad er du villig til at betale?
Og sørg så ellers for at prøve lamperne på hovedet før du vælger din endelige lampe, for der er stor forskel på komforten ved de forskellige lamper, og så kan 3000 lumen være nok så fedt, men hvis lampen sidder dårligt og hopper og danser rundt på hovedet, så er det ikke en god lampe!
Der er blevet lavet mange tests af pandelamper, på www.testzone.se kan du finde nogle af de bedre. Se blandt andet deres lystest fra 2009, hvor både Lupine Tesla X og Mila Nova indgår.
At have en god pandelampe, giver løbetræningen nogle helt andre muligheder i de mørke vinterperioder. Hvis du har mulighed for det, så lån en pandelampe inden du køber, og se om det er noget for dig at løbe i skoven når den er bulder mørk. Det er en helt speciel oplevelse, at løbe afsted i sin egen lille ”lysklokke”, omringet af totalt mørke. Alle sanser er skærpet til det yderste, og man fornemmer hver en muskel arbejde i kroppen, mens ens ånde ses brede sig i pandelampens lyskegle. Det er en FED oplevelse – prøv det!
mandag den 28. december 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
3 kommentarer:
Spændende læsning om lys til vintertræning. Jeg var ude ogkøre MTB med en kammerat forleden. Han har også en Lupines Tesla X, som han varmt anbefaler. Udover at bruge lygten til MTB vil jeg også gerne have en lygte som virker til løb. Og vi snakkede en del om, hvorvidt batteriet fra Lupine Tesla X var for tungt til løb. Hvad er jeres erfaring med dette. Og hvor har i batteriet siddende under løb. Min kammerat mente også at selve lygtehovedet var lidt tung. Det betyder naturligvis ikke noget hvis det er monteret på en hjelm. Men hvad med den "sele" som der er billede af på jeres side. Sidder lygten solidt fast omkring panden uden at vippe for meget under løb.
På forhånd tak for hjælpen.
Carsten
Hej Carsten.
Eksterne batterier er altid ulempen ved de større lamper som Tesla X. Det er fordelen ved de små pandelamper, der til gengæld ikke har nær som meget lys...
Batteriet på Tesla X (4,5 Ah - det som følger med som standard) er i den lettere ende af skalaen, i forhold til andre lamper med tilsvarende lysoutput. Vi har tidligere løbet med Silvas 478 og deres 9 Ah-batteri, og her er Teslas batteri meget let i forhold til. Så vi har rigtig gode erfaringer med dette! Vi løber ofte med rygsæk i terræn, og har derfor batteriet liggende deri. Steff har også prøvet at løbe med batteriet spændt fast i hovedselen, hvilket kan lade sig gøre, men det er ikke optimalt (hopper lidt). Hvis man ikke har rygsæk på, og gerne vil have et 4,5 Ah-batteri med (eller større), kan man bruge en Silva sele/vest (http://www.loberen.dk/tilbehoer/pandelamper-og-refleksbaand/silva/comfort-sele) under jakken, som man kan bære batteriet i. Ellers er det lille 0,7 Ah-batteri genialt (http://www.loberen.dk/tilbehoer/pandelamper-og-refleksbaand/lupine/0-7-ah-battery), idet det kan sidde på hovedselen, eller lægges i baglommen på tighten.
Vi har ingen problemer med tyngden af lygtehovedet - tvært imod. Det sidder fuldstændig fikseret i hovedselen, og rykker sig ikke under løb. Og samtidig er det nemt at justere vinklen på hoveder, hvis man vil have lyset til at falde anderledes foran sig. Selve hovedselen er medvirkende til dette, idet den sidder upåklageligt på hovedet - så godt, at man ikke lægger mærke til lampen under løb!
Go' træning!
Peter
Tak for det udførlige svar. Det lyder som om at Tesla X er noget nær det perfekte valg til vintertræningen.
Hilsen Carsten
Send en kommentar