søndag den 13. december 2009

Hvorfor er trailrunning så fedt?

Hvorfor drages vi af trailrunning (løb i terræn)? Hvad er der galt i at løbe rundt om søerne i København? Slet ingen ting! Vi kan da også finde det motiverende at brænde noget krudt af på en flad og lynhurtig asfalttur, men det er altså noget andet når krudtet bliver brændt af på et fedt spor i skoven!



Der er flere faktorer der motiverer os til at løbe i terræn:

Det er super træning!
Trailrunning er helt naturlig intervaltræning, idet pulsen lynhurtigt bliver banket i vejret, når skovens stejle bakker skal forceres. Men det føles hårdt på en helt anderledes fed måde, end hvis man løber de vanlige intervaller på en flad asfaltstrækning. I skoven fjernes fokus automatisk fra at det er hårdt, idet man i stedet koncentrerer sig om, hvordan terrænet ændrer sig, og om hvordan man skal sætte foden i jorden næste gang. Pauserne kommer helt naturligt når terrænet tillader det. På de fladere strækninger falder pulsen automatisk til et lavere niveau, for så igen at stryge i vejret når du rammer den næste bakke. Når du kommer hjem fra skoven vil du typisk erfare, hvis du træner med pulsur, at din gennemsnitspuls for træningspasset vil ligge markant højere end hvis du løb en flad tur på asfalt. For os er det en befrielse, at lægge den strukturerede intervaltræning på hylden, hvor man er styret af bestemte tidsintervaller, tempo osv., og så i stedet koncentrere os om det det handler om; løb i sin reneste form - mand mod naturen!

Trailrunning fjerner det monotone og kedelige ved løbetræning
Indrømmet, løb er ikke altid den mest ophidsende sportsgren, men selv den kedeligste omgang træning bliver løftet op på et helt andet niveau, så snart man svinger væk fra asfaltvejen og møder skovens udfordringer!

Afstresning
En morgenløbetur i skoven en frostklar vintermorgen, hvor solen lige så stille stiger op i horisonten, er som balsam for sjælen. Her er ingen stress, dyttende busser, og menneskefyldte fortove. Her er i stedet fred og ro! For os er der ikke noget mere afstressende end at trække i løbetøjet og sætte kurs mod skoven, hvor tiden nærmest står stille. Det er som om, at så snart man løber det første skridt ind på skovstien, så glemmer man omverdenen fuldstændig, og man kan i stedet lade tankerne vandre frit, og lade sig betage af naturens scenerier. Den mest turbulente dag er hurtig glemt, og batterierne er opladt på ny.

Det er en anderledes naturoplevelse - hver gang!
Man kommer næsten til at lyde som en pladderromantisk naturvejleder, men der er altså noget helt specielt ved at opleve årstiderne skifte i skoven. Skoven er ALDRIG den samme som den var sidst du løb i den, der er altid noget nyt at opleve. Én ting er at opleve sin lokale skov, dens mange farver, dyrelivet, de små snørklede stier osv. Noget andet er, at lade sig inspirere af et nyt terræn. Vi synes det er særlig fedt, at søge nye løberuter i nyt terræn. Vi løber mange gange på oplevelse nye steder, uden på forhånd at vide hvad vej vi vil. Vi lader os blot føre hen hvor stierne/terrænet guider os. Det er en helt speciel måde at opleve nye steder. Prøv det på din næste ferie!

Det er som at være dreng igen
Det er nok de færreste drenge, der som barn ikke har haft det sjovt med at hoppe i vandpytter og kaste med mudder. Det er stadig sjovt! Den glade dreng ligger stadig i os, og det er derfor svært at skjule det skæve smil når vi smågrinende pisker igennem de største mudderhuller i skoven.

Giver styrke og bedre løbeøkonomi
De mange bakker og det ujævne underlag sætter benene på overarbejde. Du skal hele tiden tilpasse dig terrænets udfordringer, når du løber igennem bløde traktorspor, hopper over træstammer, løber/kravler op af den stejleste bakke, for kort efter at løbe nedad i et hæsblæsende tempo. Alle ting, som kræver at du er fokuseret og har styr på balance, løbestil og skridtafvikling. Især bakkerne (både op og ned) er med til at gøre dig til en ”bedre løber”, idet de lynhurtigt giver dig råstyrke, gør dig mere eksplosiv, og gør dig i højere grad i stand til at styre din løbebevægelse – tre ting der giver den en bedre løbeøkonomi på landevejen.





Et par tips til trailrunning:
  • Køb et par terrænsko. Det er helt fint at løbe i skoven med sine gamle aflagte løbesko, men trailrunning bliver noget sjovere, og noget mere effektivt når du træder i et par rigtige terrænsko, der har en meget kraftigere profileret sål, et lavere tyngdepunkt, og som har en mere slidstærk overdel. Det gør oplevelsen meget bedre!
  • Brug de afmærkede MTB-ruter der efterhånden er rundt om i mange af de danske skove. Hvis du løber med et Garmin GPS-ur, så kan du rent faktisk downloade mange af disse ruter direkte ned i dit ur, så du kan blive guidet rundt i skoven. Du finder ruterne på www.mtbtracks.dk, www.garminconnect.com og www.gpsies.com.
  • Hav en fast rute i skoven, som du kender ud og ind. Den skal helst byde på lidt forskelligt terræn og masser af højdemeter. Brug denne som testrute – du vil hurtigt erfare at du bliver bedre til at mestre terrænløbets mange facetter, og løber hurtigere og hurtigere på ruten. Meget motiverende!
  • Løb på oplevelse og nyd det. Glem alt om GPS-ure, km-tider, ruter, puls osv. Løb som det falder dig ind, og lader terrænet guide dig. Du vil så opleve skoven på en helt ny måde.
  • Tag den med ro i starten! Trailrunning er belastende for kroppen, hvilket du skal være opmærksom på i starten. Hvis du ikke er vant til bakker og ujævnt terræn, så læg ud med at én af ugens træningspas foregår i skoven. Med tiden kan du så øge antallet af træningspas i skoven, og endda lade nogle af dem være deciderede intervalpas i bakkerne.
  • Lad den nye jakke til 1500kr. hænge hjemme i skabet, for du kan næsten ikke undgå at træernes grene får fat i dit tøj.
  • I flere og flere skove har de lokale orienteringsklubber opsat faste poster. For et beskedent beløb kan du af orienteringsklubben købe et orienteringskort over skoven og posterne, og så er det bare af sted ud og finde poster. Sådan oplever du helt nye afkroge af skoven, som du ellers aldrig ville få set. Du kan se en oversigt over skove med faste poster her: http://www.do-f.dk/nav/fasteposter.html..
  • Prøv kræfter med et af de efterhånden mange terrænløb der bliver arrangeret rundt om i landet. Det er sjovt, og meget motiverende at have et specifikt mål at træne frem imod. Her kan vi fx anbefale Helvede I Nord (www.nordtrim.dk), som er et løb på 10,8 eller 21,1 km i Tisvilde Hegns krævende og sandede terræn. Bare rolig, det er til for helt almindelige motionister at gennemføre dette løb – selv vi har været igennem det flere gange!


Ingen kommentarer: